Sidebar

Les bateries de LiPo (liti polímer) han revolucionat el mon del Ràdio Control elèctric, això es genial però cal ten ir uns aspectes en compte.

Ús inicial.

Les bateries lipo vénen parcialment descarregades de fàbrica. Abans del seu ús és convenient fer un parell de cicles de càrrega per a "assentar" totes les cèl · lules i prevenir riscos de diferències de voltatge entre elles. En el seu primer ús de vol, hauria de fer vols curts i observar que no s'escalfi anormalment. A vegades una banda calenta i l'altre fred indica una seriosa falta de balanç del voltatge.

Ús normal.

Eviti descàrregues profundes en la bateria. Una descàrrega parcial de la lipo amb freqüents recàrregues, és molt millor que una profunda descàrrega. Recarregar una lipo parcialment descarregada no li farà cap mal. Una vida curta de la bateria és degut a les descàrregues profundes i la calor excessiva.

Curtcircuits.

Un curtcircuit encara que sigui momentani, causa danys irreparables a la bateria. Aneu amb compte amb els cables.

Emmagatzematge.

a les lipos els agrada "estar ben fresquetes" ia mitja càrrega per al seu emmagatzematge. El pitjor enemic d'una lipo, és un dia assolellat dins d'un cotxe.

Una càrrega del 50%, la seva lectura de voltatge és 3.80v per element i per al 40% és de 3.75v per element. Deseu les lipos aproximadament a aquests ràtios de càrrega. Les lectures anteriors haurien de ser preses hora i mitja després de la recàrrega parcial. Mai deixi emmagatzemada una lipo completament descarregada. Potser en tornar a carregar s'infli el pack. Es considera que una bateria lipo aquesta descarregada quan els seus elements estan per sota dels 3.20v. per element.

Vida útil de la bateria.

L'edat de la bateria de vegades és una dada ignorat. La vida d'una bateria liti-polímer és d'uns dos a tres anys, i el compte enrere comença des del moment que ha estat fabricada. Al final de la seva vida la pèrdua de capacitat de càrrega (sobre un 20% menys) es manifesta i és causa de la resistència interna causada per la oxidació química dels seus components. En augmentar resistència interna, també es manifesta una pèrdua en el rendiment en intentar donar el seu amperatge en descàrrega.

Llençar bateria lipo.

Quan la capacitat és inferior al 70%, de de retirar descarregant per sota de 3 volts per element, i submergint-la en un recipient amb aigua i sal.

El resultat d'una sobredescarga.

Les sobredescàrregues per sota dels 3 volts es tradueixen en canvis químics de la bateria que no poden ser canviats en la pròxima càrrega. Les celulas no deuen ser descarregades per sota dels 2.5 - 3.0V per element, encara que un molt curt període de temps per sota d'aquests valors pot ser acceptat.

Si s'emmagatzemés la bateria descarregada per algun temps, tendeix a formar coure metàl.lic curtcircuitant internament la celula. Es recomana per tant, programar els variadors per sobre dels 3.2v per element al realitzar el tall d'alimentació.

Què passa al sobrecarregar una lipo.

Les lipos estan dissenyades per operar de manera segura per a ser carregades a 4.20v., Però es tornen molt inestables químicament quan sobrepassen els 4.30v. pel fet que formen liti metall a l'ànode, de manera que el càtode es comporta com un agent oxidant i tendeix a alliberar oxigen. És llavors quan diem "s'ha inflat la lipo".

En condicions extremes, ia causa de la pressió sotmesa per l'alliberament de l'oxigen, es produeix un ventilació acompanyat de flama.

A quina intensitat i voltatge he carregar la bateria de liti-polímer?

L'estàndard de càrrega és de 4.20 + -0.05v per element i 1c de corrent de càrrega. Carregant només a 4.15v per element redueix un 5% el temps d'ús en descàrrega, però augmenta notòriament la vida de l'bateria.Tambien una càrrega a 0.5C al cap d'una hora s'obté el 93% de la capacitat, mentre que a 1C és del 96%. Per a càrregues superiors a 1C és d'esperar un escurçament en la vida de la bateria.

Equilibradors de bateria.

Els carregadors poden veure el voltatge total de la bateria. Per exemple bateria 3S serà carregada a 12.60V. però pot tenir algun element a 4.10vy altre a 4.30v. cap al final de la càrrega. Per prevenir això, es connecten equilibradors de bateria, que són capaços de derectar i solucionar aquest problema.

Ens trobaràs dissabtes i  diumenges tardes al circuit, també al matí, si vols venir a provar el circuit :

Contactar-nos